Stordalsfjellet
[Kart...]   Forside   Finne sti?   App   

Stordalsfjellet

Terreng: Fjell
Høyde over havet: 376 meter
Primærfaktor: ?



Den ene av vardene. I bakgrunnen skimtes så vidt Myrdalsvannet.

I hjertet av Fana ligger det vakre vannet Myrdalsvannet. Her er det anlagt en turvei langs bredden, og veien strekker seg videre rundt i ei sløyfe litt opp i skogen. Med tanke på hvor populær denne veien er, er det utrulig at det ikke er flere som fortsetter oppover til fjells herfra.

Stordalsfjellet er et kjekt sted. Utsikta er grei. Og ei skoggrense som består av en drøss med døde og halvdøde furutrær gjør stedet litt unikt.

Skogbrann
Den naturlige, vestlandske furuskogen er verdens vakreste skog. Denne består av korttvokst furu, røsslyng og einer, og det finnes mye av denne rundt Stordalsfjellet. Dessverre er dette også en naturtype som er svært utsatt for skogbrann. Når været blir varmere om våren, er det ofte stor skogbrannfare i slike områder på Vestlandet fra mars til mai. Dette skyldes at det gamle gresset fra i fjor tørker når det blir varmt i været, og lett kan antennes. Men etter hvert som nytt gress vokser opp, blir faren for skogbrann redusert. På og rundt Stordalsfjellet var det i april 2003 den største skogbrannen som hadde vært i Bergen i moderne tid.

Brannen starta i Stordalen, en kilometer nordøst for Myrdalsvannet. Herfra spredte den seg videre nordover og østover. Helt bort til Brattlandsfjellet og de bratte fjellsidene opp mot Totlandsfjellet, forsynte flammene seg av skog. Spesielt skogen i bratte skråninger blei raskt svidd vekk, og Stordalsfjellet blei omtrent helt avbrent. Røyken sto på det meste over tusen meter til værs, og skapte ei svært uhyggelig stemning. Etter iherdig innsats fra brannmannskaper og frivillige blei brannen til slutt slokt.

Landskapet har blitt ganske forandra som følge av brannen, både på godt og vondt. Det er veldig synd at så mye vakker skog brått blei borte, men samtidig har det forbrente landskapet gitt stedet et spesielt særpreg. Det er ganske spennende å gå gjennom området, siden det (heldigvis) ser såpass uvanlig ut. Det er også enklere å ta seg frem nå enn før. Forbrente furuer finnes det mange av, men innimellom er det også noen som har overlevd. Å se grønt furubar inne i kratt med ellers svartbrent ved er litt fascinerende.

Vei
Ta buss 71 til Myrdalsvannet. Gå langs turveien, ved bredden av vannet. På turveiens øverste punkt går det en svak sti videre. Først ned en kort bakke og over en bekk, deretter videre oppover mot fjellet.

Stien fortsetter ikke helt til topps, men fortsetter gjennom skaret. Så for å komme til toppen, må du ta av fra stien omtrent ved skoggrensa. Men terrenget er ganske greit å gå i, så det er lett å ta seg frem allikevel. På toppet står det to, små varder.





Stordalsfjellet sett fra Myrdalsvannet.



Og Myrdalsvannet sett fra Stordalsfjellet. Død furu i forgrunnen.



Men blant kaskader av brente furuer, finnes det også noen som har klart seg.


blog comments powered by Disqus


(C) 2009-2017 Christian Berge

Personvernerklering