Spilleregler for Canasta - Korthuset
Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer degCanasta

Kategorier: Kombinasjoner Lagspill Samle like
Antall spillere: Det er best med fire spillere, hvor to og to er på lag. Men det er også mulig å spille individuelt. Det kan da være 2-6 spillere. Hvis dere spiller på lag, skal de to som er på lag sitte rett overfor hverandre rundt bordet.
Antall kort: Det brukes to kortstokker med fire jokere, altså totalt 108 kort. Hvis dere spiller Canasta som et parspill skal hver spiller ha 11 kort. Spiller dere individuelt skal hver spiller ha 13 kort. Resten av kortene legges i en bunke. Det øverste kortet i bunken snus og legges ved siden av. Dette er begynnelsen på sakehaugen.
Kortenes verdi: Hvert kort gir forskjellige verdipoeng, se tabell 5 under.

Meningen med spillet: Meningen med spillet er å få flest poeng, noe du gjør ved å samle på like kort. Med like kort menes kort med samme tallverdi, og tre eller fler like kort kan legges ned på bordet som en kombinasjon. Hvis du får lagt ned sju eller fler like kort, så kalles det for en "canasta", og en canasta gir ekstra mange poeng. Jokere og toere kan ersatte andre kort. Tréere kan ikke brukes til å bygge canastaer.

Slik spiller man: Spillet foregår slik at når det er din tur, skal du enten ta inn hele sakehaugen, eller det øverste kortet i bunken. Så skal du sake et kort fra hånda, dvs. legge det øverst i sakehaugen.

Du kan alltid velge å trekke et kort fra bunken når det er din tur, men hvis du vil ta inn sakehaugen istedenfor er det flere regler du må følge. Reglene er litt forskjellige avhengig av om du har åpnet (dvs. lagt ut en kombinasjon allerede) eller ikke:
  • Før du har åpnet: Du må ha to kort på hånda som er lik det øverste kortet i sakehaugen. De to håndkortene og det øverste kortet i sakehaugen må du legge som en kombinsjon på bordet, men det er bare mulig dersom kombinasjonen gir nok poeng til å åpne (se nedenfor)
  • Etter at du har åpnet: Du kan ta inn sakehaugen hvis du kan bruke det øverste kortet i en kombinasjon på bordet. Enten i en eksisterende kombinasjon, eller du kan legge ut en ny.
Når du tar inn sakehaugen, skal du ta de kortene som ikke brukes til å bygge kombinasjoner opp på hånda.


Figur 1. Her kan du ta inn sakebunken hvis du kan bruke ruter 4 i en kombinasjon på bordet. Eller bare trekke et kort bra bunken istedenforAnnonse:
Spillerne har også flere virkemidler for å hindre andre i å ta inn sakehaugen:
  • Hvis du saker en svart tréer, kan ikke neste spiller ta inn sakehaugen.
  • Hvis du saker en rød tréer, er sakehaugen sperret én runde rundt bordet. Det vil si at ingen kan ta den før det er din tur igjen.
  • Hvis du saker en joker eller en toer, er sakehaugen sperret slik at den som skal ta den inn, må ha to like av det øverste kortet på hånda. Legg jokeren eller toeren ved siden av sakehaugen, så man kan se at den er delvis sperret.

Legge ut kombinasjoner: Underveis i spillet kan du på din tur alltid legge ut så mange kombinasjoner du vil på bordet. En kombinasjon består av minst tre like kort, og du kan alltid både legge ut nye kombinasjoner eller bygge videre på eksisterende. Toere og jokere er ville kort. De kan erstatte andre kort, men det må alltid være flere ekte kort (alle kort unntatt joker, 2 og 3) enn uekte kort (toere og jokere).


Figur 2. En spiller har lagt ut to kombinasjoner på bordetÅpning: Å åpne vil si å legge ut din første kombinasjon. Denne kombinasjonen må gi et visst antall poeng. Hvor mange poeng den må gi, avhenger av hvor mange poeng du (og makker) har oppnådd i tidligere omganger av spillet.

Sum poengPoeng for å åpne
Minuspoeng15
0-149550
1500-299590
3000-4995120
Tabell 3. Poeng som trengs for å åpne

Første gang dere spiller kreves det altså 50 poeng.

Hvor mange poeng kombinasjonen gir, kan du se i tabell 5 nedenfor.

Røde tréere er bonuskort, og kan legges ned på bordet en og en. Når du legger en rød tréer på bordet, skal du trekke inn et nytt kort fra bunken.

Tre eller fire svarte tréere kan legges som en kombinasjon på bordet, men bare akkurat når du går ut.

Slutt: Omgangen er ferdig når enten en av spillerne velger å gå ut, eller bunken er tom. Spiller dere canasta som parspill, må du og makker ha to canastaer for å kunne gå ut. Spiller dere individuelt, trenger dere bare én canasta.


Figur 4. En canasta består av sju like kortDere må skrive ned poengene dere får etter hver omgang. De(n) første som får 5000 poeng har vunnet. Om ingen har oppnådd dette, stokkes alle kortene igjen, og man spiller en ny omgang.

Poeng: Når omgangen er ferdig, gir alle kort på bordet pluss-poeng, mens alle kort på hånda gir minus-poeng, etter følgende tabell:

Kort Verdi
Joker50
Toer20
Ess20
K-810
7-45
Svart tréer5
Rød tréer100*
Tabell 5. Verditabell. Viser hvor mange poeng de ulike kortene gir

*Hvis du har lagt en rød tréer på bordet, og noen går ut uten at du har åpnet, gir dine røde tréere minus 200 poeng istedenfor. Hvis du har alle de røde tréerne, dobles verdien av dem.

I tillegg kan man få bonuspoeng:
Poeng
Ekte canasta (ingen jokere/toere) 500
Uekte canasta (med jokere/toere)300
Utgang (den som velger å gå ut) 100
Tabell 6. BonuspoengAnnonse:
Hvor morsomt er Canasta?
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt


Du må være logget inn for å kunne stemme.Antall stemmer: 16
Resultat:

4.7


Christian
03.02.2018
Skriv svar
Re: Åpne

Hei. Du må ha hele poengsummen som trengs i en kombinasjon.
Andy
03.02.2018
Skriv svar
Åpne

Angående det å åpne. Må man ha 1 kombinasjon som gir poengsummen til å åpne, eller kan man legge ut to kombinasjoner som til sammen gir riktig poengsum?
Smaaen
07.08.2010
Skriv svar
Kanasta

Sitter her og lurer på kva fora eg må inn på for å kunne spille sammen her på nettet?
grethemor
06.01.2009
Skriv svar
Etterlysning!

Canasta

Jeg og mine venner slår sammen flere kortstokker når vi spiller Canasta. I enkelte kortstokker er det med 2 jokere, andre 3 eller 4. I Canasta-kortstokkene er det imidlertid vedlagt 8 "storjokere".

Vet at det finnes å få kjøpt egne kortstokker som det står Canasta på. Jeg etterlyser derfor sted (helst i Norge) hvor man kan få kjøpt Canasta-kortstokk. Håper noen kan hjelpe!!!!

Polgara
08.07.2008
Skriv svar
Canasta

Jeg bare undres hvorfor det står så lite om Samba Canasta, for det er jo vitterlig enda mye morsommere. Det er akkurat som Canasta, men legger til Samba-rekke som må inneholde 7 kort, enten fra 4-10, 5-J, 6-Q, 7-K eller 8-A, hvilket betyr at det er lurt å holde på 8,9 og 10, for de må benyttes i en Samba uansett. Samba kan ikke inneholde jokere eller villkort, og de må være av samme farge. Plusset er at en ferdig Samba er verdt 1500 poeng. Vi pleier å spille med tre kortstokker + seks jokere, men det er vel gjerne åpent for å bruke så mye man vil. Uansett, det anbefales iallefall! (men sett av en laaang kveld til det ja)


Vis alle kommentarene

Andre kombinasjonsspill

Andre spill om å samle like

Andre forslag

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook
Korthuset - Kortspill.Net