Spilleregler for Mattis - Korthuset
Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer degMattis

Kategorier: Atypisk stikk-spilling Bli kvitt kort Spill for toAnnonse:


Antall spillere: 2-6
Antall kort: Hele kortstokken. Hvis dere bare er to spillere må dere ta bort noen kort. Hver spiller skal ha tre kort. Resten av kortene legges i en bunke midt på bordet.
Kortenes verdi: Ess er høyest og to er lavest
Meningen med spillet: Å bli kvitt sine kort fortest mulig i andre avdeling av spillet.

Slik spiller man: Mattis består av to avdelinger. I første avdeling spiller dere om stikk, og prøver å samle på gode kort. I andre avdeling er det om å gjøre å bli kvitt alle håndkortene.

1. avdeling: I første avdeling har farge ingen betydning. Den som starter spiller ut et kort til motspilleren til venstre. Motspilleren må så spille ut et kort. Den som har spilt ut det høyeste kortet, vinner stikket og får begge kortene. Kortene legges ned i en egen bunke foran spilleren. Den som vant stikket skal spille ut det neste kortet til sin motspilleren til venstre.

Hvis kortene dere har spilt ut er like høye, skal dere spille ut to nye kort (det er krig). Den som har høyest nå får alle kortene.

Så lenge det er flere kort igjen i bunken, skal dere trekke inn kort sånn at dere hele tiden har tre kort på hånda. Det er også lov til å sjanse: Når det er din tur til å spille ut kan du om du vil trekke et kort fra bunken i stedet for å spille ut et kort fra hånda. Det kortet du trekker, må du spille ut.

Den som tar inn det siste kortet i bunken, skal imidlertid ikke ta det opp på hånda. Ingen må se hvilket kort dette er før alle spillerne er tomme for håndkort, fordi dette kortet avgjør hva som skal være trumf i andre avdeling. Dersom bare en spiller har håndkort igjen, legger han disse kortene ned sammen med alle kortene han har vunnet i stikk. Den som vant trumfen legger også ned trumfen sammen med sine vunnede kort.

2. avdeling: Den som fikk trumfen begynner 2. avdeling, og spiller ut et valgfritt kort. Neste spiller må spille ut et kort i samme farge (eller trumf) som er høyere. Slik fortsetter spillet til alle spillerne har spilt ut kort. Den som spilte ut det høyeste kortet får stikket, og skal spille ut de(t) neste kortet. Det har imidlertid ingen betydning hvem som får stikket, og disse kortene legges derfor vanligvis bare bort i en felles haug. Hvis en spiller ikke kan spille ut noe kort, må han ta inn de(t) første kortene i dette stikket.

Hvis for eksempel spiller en spiller ut kløver 4, spiller to spiller kløver knekt, så må spiller tre ta inn fireren hvis han ikke kan spille ut noe kort. Stikket er ikke avsluttet før det er spilt ut like mange kort som det er antall spillere. I eksemplet ovenfor hvor spiller tre måtte ta inn et kort, blir det etterpå spiller en som må spille ut et kort på nytt igjen.

Etter at han har gjort det, blir det spiller to sin tur. Når også han har spilt ut et nytt kort, er det spilt ut kort tre ganger i dette stikket, og spiller to får stikket (avstikk).

Spillerne kan avtale at det skal være lov til å legge serie. Serie vil si at du i steden for å bare måtte spille ut ett kort, kan spille ut sekvenser av kort. Alle kortene må være i samme farge. Når noen ikke kan spille ut noe kort, og den første i stikket spilte ut en sekvens, må den som ikke kan spille ut noe kort ta inn hele sekvensen.

Slutt: Spillet er ferdig når alle unntatt en spiller er tom for kort. Taperen blir Mattis.

Obs: Hvis en spiller skulle komme gjennom første avdeling uten å få noen kort, har han ikke vunnet! Første gang det blir hans tur i andre avdeling kan han ikke spille ut noe kort, og han må trekke inn.
Annonse:
Hvor morsomt er Mattis?
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt


Du må være logget inn for å kunne stemme.Antall stemmer: 10
Resultat:

4.3


Christian
28.12.2017
Skriv svar
Re: lov å trumfe?

Jeg lærte det sånn at du alltid kan velge å bruke trumf. Prøvde å Google etter regler nå, og fant Mattis-regler på flere andre nettsider også. Og jeg finner ikke at noen av dem har sånn begrensning på bruk av trumf som du nevner. Sitter også her med boka Vi spiller kort og legger kabal. Der er det dårlig forklart om man alltid kan legge trumf. Teksten der kan egentlig tolkes som begge deler. Men det ser altså ut til at det er mest vanlig at man alltid kan legge trumf.

Ellers er det ikke alltid noe fasitsvar når det gjelder kortspill. Det finnes varianter av det meste, og folk spiller på ulike måter.
FM
26.12.2017
Skriv svar
Re: lov å trumfe?

Dette var nytt for meg. I min omgangskrets har det aldri vært lov til å trumfe når man har høyere kort i den sorten som spilles. Vi prøvde dette nå i jula, og Mattis ble ikke like gøy.
Christian
12.12.2017
Skriv svar
Re: lov å trumfe?

Ja til begge deler Du kan legge trumf selv om du har andre kort, og du kan legge en trumf på en ikke-trumf med høyere verdi.
gjest
17.07.2015
Skriv svar
lov å trumfe?

Hei! Et spørsmål som ofte dukker opp, er: om en fortsetter eksempelet over, vil da personen som skal legge over kløverknekten kunne trumfe om han har kløver igjen på hånden som er lavere? OG kan en bruke trumf om en Har kort i sorten som er høye nok-sånn for å presse nestemann? (Det var to spørsmål) :-)
christian
24.04.2008
Skriv svar
Undertrekk

Reglene beskriver Mattis med regler for såkalt "undertrekk". Det går også an å spille med "overtrekk". Det vil si at hvis du må trekke inn i 2. avdeling, så tar du de(t) siste kortet som ble spilt ut, og ikke det første.


Vis alle kommentarene

Andre spill om å bli kvitt kort

Andre spill med atypisk stikk-spilling

Andre spill for to

Andre forslag

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook
Korthuset - Kortspill.Net