Spilleregler for Hund (Bikkje) - Korthuset
Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer degHund (Bikkje)

Kategorier: Atypisk stikk-spilling Bli kvitt kortAnnonse:


Antall spillere: 2-6
Antall kort: Hele kortstokken. Hvis dere bare er to spillere må dere ta bort noen kort. Hver spiller skal ha tre kort. Resten av kortene legges i en bunke midt på bordet.
Kortenes verdi: Ess er høyest og to er lavest
Meningen med spillet: Å bli kvitt sine kort fortest mulig i andre avdeling av spillet.

Slik spiller man: Hund består av to avdelinger. I første avdeling spiller dere om stikk, og prøver å samle på gode kort. I andre avdeling er det om å gjøre å bli kvitt alle håndkortene.

1. avdeling: I første avdeling har farge ingen betydning. Den som starter spiller ut et kort. Deretter spiller de andre spillerne også ut hvert sitt kort. Når alle spillerne har spilt ut et kort, vil den som har spilt ut det høyeste kortet vinne stikket. Kortene i stikket legges ned i en egen bunke foran spilleren. Hvis minst to av spillerne har spilt ut to kort som er like høye, blir det imidlertid "krig". Dette skjer selv om noen har spilt ut et kort som er høyere. Hvis en spiller har spilt en konge, og to stykker har spilt femmere, så skal de som har spilt femmerne krige. Han som spilte kongen kan da ikke få stikket visst det blir krig. Når det blir krig skal de som deltar i krigen spille ut et nytt kort hver. Den som har høyest nå får alle kortene, hvis det da ikke blir krig på nytt igjen. Hvis det er fire eller flere spillere, kan det også skje at det blir mer enn én krig i et stikk. I slike tilfeller er det bare den høyeste krigen som gjelder.

Uansett om det blir krig eller ikke, skal den som vant stikket spille ut neste kort.

Så lenge det er flere kort igjen i bunken, skal dere trekke inn kort sånn at dere hele tiden har tre kort på hånda. Det er også lov til å sjanse: Når det er din tur til å spille ut kan du om du vil trekke et kort fra bunken i stedet for å spille ut et kort fra hånda. Det kortet du trekker, må du spille ut.

Den som tar inn det siste kortet i bunken, skal imidlertid ikke ta det opp på hånda. Ingen må se hvilket kort dette er før alle spillerne er tomme for håndkort, fordi dette kortet avgjør hva som skal være trumf i andre avdeling. Dersom bare en spiller har håndkort igjen, legger han disse kortene ned sammen med alle kortene han har vunnet i stikk. Den som vant trumfen legger også ned trumfen sammen med sine vunnede kort.

2. avdeling: Den som fikk trumfen begynner 2. avdeling, og spiller ut et valgfritt kort. Neste spiller må spille ut et kort i samme farge (eller trumf) som er høyere. Slik fortsetter spillet til alle spillerne har spilt ut kort. Den som spilte ut det høyeste kortet får stikket, og skal spille ut de(t) neste kortet. Det har imidlertid ingen betydning hvem som får stikket, og disse kortene legges derfor vanligvis bare bort i en felles haug. Hvis en spiller ikke kan spille ut noe kort, må han ta inn de(t) første kortene i dette stikket.

Hvis for eksempel spiller en spiller ut kløver 4, spiller to spiller kløver knekt, så må spiller tre ta inn fireren hvis han ikke kan spille ut noe kort. Stikket er ikke avsluttet før det er spilt ut like mange kort som det er antall spillere. I eksemplet ovenfor hvor spiller tre måtte ta inn et kort, blir det etterpå spiller en som må spille ut et kort på nytt igjen.

Etter at han har gjort det, blir det spiller to sin tur. Når også han har spilt ut et nytt kort, er det spilt ut kort tre ganger i dette stikket, og spiller to får stikket (avstikk).

Spillerne kan avtale at det skal være lov til å legge serie. Serie vil si at du i steden for å bare måtte spille ut ett kort, kan spille ut sekvenser av kort. Alle kortene må være i samme farge. Når noen ikke kan spille ut noe kort, og den første i stikket spilte ut en sekvens, må den som ikke kan spille ut noe kort ta inn hele sekvensen.

Slutt: Spillet er ferdig når alle unntatt en spiller er tom for kort.

Obs: Hvis en spiller skulle komme gjennom første avdeling uten å få noen kort, har han ikke vunnet! Første gang det blir hans tur i andre avdeling kan han ikke spille ut noe kort, og han må trekke inn.
Annonse:
Hvor morsomt er Hund (Bikkje)?
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt


Du må være logget inn for å kunne stemme.Antall stemmer: 2
Resultat:

4


Håvoll
20.06.2008
Skriv svar
ymse navn

Hei der ute

Dette spelet er det same som "bikkje" - så og seie det samme som "mattis". Det kan vere greit ¨å vite at "kjært barn har mange navn"
christian
24.04.2008
Skriv svar
Undertrekk

Reglene beskriver Hund med regler for såkalt "undertrekk". Det går også an å spille med "overtrekk". Det vil si at hvis du må trekke inn i 2. avdeling, så tar du de(t) siste kortet som ble spilt ut, og ikke det første.

Andre spill om å bli kvitt kort

Andre spill med atypisk stikk-spilling

Andre forslag

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering Lik oss på Facebook
Korthuset - Kortspill.Net