Raudskjegg - Korthuset
Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer degRaudskjegg

Lagt inn 31.12.2017 av Christian.

Kategorier: Barnespill Selskapsspill Spill om stikk
Raudskjegg (Rødskjegg) er et fullstendig nådeløst spill. Her er det ikke mye vennlighet og sportslighet mellom spillerne. Derimot sitter man og vokter nøye på hverandre, og hogger til med sjørøversabelen med en gang man ser at noen andre gjør en tabbe.

Antall spillere: 4-6
Antall kort: 52 kort, ingen jokere. Alle spillerne skal ha seks kort hver. Men vent med å dele ut kortene til dere har lest gjennom alle reglene.

I dette spillet er det også veldig viktig at dere faktisk bytter på å dele ut. Det er alltid den som sitter til venstre for den som delte ut sist som skal dele ut til neste omgang.

Meningen med spillet: Alle starter med ti poeng, og det er om å gjøre å komme først til null. Man kvitter seg med poeng ved å melde og ta stikk. Samtidig gjelder det å unngå å gjøre tabber.

Slik spiller man:

En omgang Raudskjegg består av følgende faser:

1. Utdeling

En av spillerne stokker kortene og deler ut seks kort til hver. Man deler ut ved å legge kortene på bordet foran de spillerne som skal ha dem, med forsida ned. Kortene som ble til overs settes i en bunke på bordet. Når utdelinga er ferdig, skal den som delte ut slå på bunken, og så ta opp sine egne kort på hånda. Først etterpå kan de andre spillerne ta opp sine kort.

2. Meldingsrunde

Man skal nå melde hvor mange stikk man skal prøve å ta, og den som sitter til venstre for den som delte ut begynner. Vedkommende må si enten et tall fra 1 til 6 eller pass. Neste spiller må by høyere eller si pass, og sånn fortsetter det rundt bordet helt til ingen vil by over. Den som meldte høyest kalles for "spillefører".

Dersom man melder seks stikk kan man velge å si Raudskjegg. Klarer du da å faktisk ta seks stikk uten tabber, vil du vinne spillet uansett hvor mange poeng du hadde fra før.

Annonse:
Det er imidlertid ikke lov å melde høyere enn det man har i bokførte poeng så langt i spillet. Første omgang har alle spillerne ti poeng, så det er i praksis ingen begrensing. Man har jo bare seks kort, og kan uansett ikke ta flere enn seks stikk. Men seinere i spillet blir begrensninga viktig. Om man f.eks. er nede på to poeng, så er det ikke lov å melde høyere enn to.

Det er omgiv hvis alle sier pass.

3. Spill om stikk

Spillefører begynner, og spiller ut første kort. Det spilles om stikk uten trumf på vanlig måte, med ett unntakk: Det er alltid spillefører som spiller ut første kort til hvert stikk, uavhengig av hvem som vant stikket.

Etter at tre stikk er spilt, skal spillefører spørre de andre: "Vil dere være med videre?" De som ikke vil være med videre, kan legge ned kortene sine og er ute av omgangen.

Det er imidlertid ikke lov å trekke seg dersom man er nede på bare ett poeng. Spillefører kan heller ikke trekke seg selv. Dersom spillefører glemmer å stille spørsmålet, får ingen trekke seg, men spillefører får straffepoeng som forklart nedenfor.

Kaptein Raudskjegg


Slutt: Omgangen er ferdig når alle seks stikk er spilt. Hele spillet er ferdig når en av spillerne har fått 0 poeng. Den som får 0 poeng må banke i bordet og erklere seg som vinner.

Poeng: En spillefører som har meldt og klart Raudskjegg, får like mange minuspoeng som vedkommende har i bokførte poeng. Dvs. at man ender på 0 poeng, og vil vinne dersom man ikke gjør noen tabber.

Ellers får alle ett minuspoeng per stikk man tar.

I tillegg får man +5 straffepoeng for hver gang man gjør en av følgende tabber:
  • Giver deler ut feil antall kort
  • Ta opp kortene sine før den som delte ut har tatt opp sine
  • Man melder flere stikk enn man har poeng
  • Spillefører glemmer å spørre om folk skal være med videre
  • Spillefører klarer ikke å ta minst så mange stikk som meldt
  • Om man tar null stikk - Men man unngår å få disse minuspoengene dersom man har trukket seg fra omgangen
  • En spiller får 0 poeng uten å banke i bordet

Den som oppdager at noen gjør en tabbe kan banke i bordet, og deretter forklare hvilken tabbe som ble gjort. Tabben blir så notert ned på poengskjemaet, men dere regner ikke ut straffepoengene før hele omgangen er ferdig.

Dersom man selv oppdager at man har gjort en tabbe, kan man banke i bordet og eventuelt rette opp tabben. Man unngår da å få strafepoeng. Dette gjelder ikke straffepoeng for null eller for få stikk.Annonse:
Hvor morsomt er Raudskjegg?
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt


Du må være logget inn for å kunne stemme.Ingen har stemt på dette spillet ennå.Andre barnespill

Andre spill om stikk

Andre selskapsspill

Andre forslag
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering
Korthuset - Kortspill.Net