Åtterkabalen - Korthuset
Brukernavn: Passord: Husk meg Glemt passordet? Registrer degÅtterkabalen

Lagt inn 04.12.2017 av Christian.

Kategori: Kabal
Sannsynligvis er det Åtterkabalen som er min favorittkabal. Den er ikke like kjent som sin slektning Sjuerkabalen, men den er minst like morsom.

Oppsett:
Alle kortene unntatt jokere skal brukes. Stokk kortene, og legg dem ut på bordet i åtte kolonner. De fire første kolonnene skal ha fire kort i hver, mens de fire siste skal ha åtte kort i hver. I de fire siste kolonnene skal de fire første kortene ligge med forsida ned, mens resten av kortene ligger med forsida opp.


Figur 1. Slik legges kortene i starten.Målet med spillet: Å få ut de fire essene, legge dem øverst, også bygge oppover på dem fra ess til konge.

Slik spiller man: Du må alltid følge farge i denne kabalen, og det er alltid kun to forskjellige ting du kan velge å gjøre:

1. Ett ess som ligger øverst på ei av kolonnene kan tas av og legges til side som byggekort. Et kort som er nøyaktig én høyere kan seinere bygges oppå et slikt kort i samme farge. F.eks. kan 2 bygges oppå A, og 3 kan bygges oppå 2, osv.

2. Du kan ta opp et av de synlige kortene på bordet (unntatt byggekort), ta med alle kortene som ligger oppå det kortet du velger, og så legge hele greia oppå ett av de øverste kortene i ei kolonne. Men bare dersom det kortet du velger er nøyaktig en lavere i samme farge som det kortet du legger det oppå. 7 kan f.eks. legges oppå 8, osv. Konger kan legges på tomme kolonner.

Du kan snu et av de skjulte kortene dersom du klarer å flytte bort alle kortene som ligger oppå det.

Annonse:
Merk at i punkt 1 over bygger du oppover, mens i punkt 2 legger du nedover.

Eksempel: I figur 1 ser vi at A ligger øverst i kolonne tre. En god start er å ta av dette, for å begynne å bygge ruterserien.


Figur 2. Ruter ess er lagt opp som byggekort.Viss vi nå hadde hatt en annen ess eller 2 øverst, så kunne vi ha flytta dette kortet ut på samme måte. Men det har vi ikke, så vi må gjøre noe annet.

En annen mulighet er å ta opp Q. Det ligger en K øverst i kolonne 3 nå, så vi kan ta Q og legge opp den. Alle de kortene som ligger oppå spardama følger i så fall med.


Figur 3. Spar dame er lagt oppå spar konge.Nå har kolonne 2 blitt tom. Å ha ei tom kolonne er bra, for da kan hvilken som helst konge legges ned dit. Ett alternativ er derfor å legge K (og alle kortene oppå kongen) ned i kolonne 2. Men vi velger heller å ta K dit, for da kan vi få ut enda en ess.Figur 4. En ny ess er lagt som byggekortI fortsettelsen kan vi nå f.eks. legge Q oppå K, og på den måten få ut A. Det ligger da et skjult kort øverst i kolonne åtte, og det kan i så fall snus.


Figur 5. Vi er godt i gang med kabalenDet kortet som ble snudd viste seg å være 2. Det kan umiddelbart bygges oppå A, og vi får snu et nytt kort.

Slutt: Kabalen går opp viss vi klarer å bygge alle de fire essene opp til konger i samme farge.


Annonse:
Hvor morsomt er Åtterkabalen?
1=Veldig kjedelig, 3=Middels, 5=Veldig morsomt


Du må være logget inn for å kunne stemme.Antall stemmer: 1
Resultat:

4Andre kabaler

Andre forslag

Annonse:
(C) Christian Berge
Send gjerne en e-post til brettspill1000 krøllalfa yahoo.no om du lurer på noe
Personvernerklering
Korthuset - Kortspill.Net